Vertel & Deel

Mark Pluijmakers

Mark Pluijmakers, ondernemer en partner bij Mondragon Team Academy.“Stop het denken, plannen en praten over werkplekleren en ga ermee aan de slag. Doe iets!”

Teamleren is Doen en Falen

Mark Pluijmakers is een ondernemer die ondernemendheid in de regio wil stimuleren. Vooral als het gaat om leren door te doen. Onder het mom van ‘DOE IETS’ is hij twee jaar geleden met een groep ondernemers (Changemaker Collective) begonnen met het opzetten van een hbo-opleiding in Limburg die ondernemendheid stimuleert. Het is een opleiding die in meer dan tien landen wereldwijd al 25 jaar succesvol aan deze ondernemendheid werkt. ‘Dat moet in Limburg ook lukken’, dacht Mark: “Deze opleiding kent een totaal andere invalshoek dan het meeste hbo-onderwijs zoals wij dat kennen. Ze noemen deze onderwijsvorm de Team Academy, teamleren dus.”

“Veel onderwijs worstelt met het vangen van de dynamiek van de praktijk,” aldus Mark, “hierdoor begint het echte leren voor veel studenten pas na hun studie. In het werkveld. Bij Team Academy draaien we dit om. Eerst praktijkervaring opdoen en pas daarna de relevante theorie erbij halen. Studenten (entrepreneurs genoemd) beginnen namelijk vanaf dag één met hun eigen bedrijf. Door dit bedrijf op te zetten, te ontwikkelen en te laten groeien, leren ze in de praktijk ook de relevante theorie. Deze theorie ondersteunt dan weer de verdere uitvoering in de praktijk.” Team Academy neemt deze praktijkervaring als uitgangspunt in hun leermodel dat gebouwd is op het concept Teamleren. Dit is een belangrijk onderdeel van samenwerken. Teamleren is het deel waarin dialoog, feedback geven en ontvangen, persoonlijke bijdragen als onderdeel van het geheel, verkenning, betekenis geven en waar vragen als ‘waar komen we vandaan?’ en ‘waar willen we naar toe?’ aan bod komen. In teamverband wordt deze ‘zachte kant’ van samenwerken ontwikkeld en leren de studenten om betekenisvolle dialogen te voeren.

Benieuwd hoe Team Academy dit doet?
Lees dan de samenvatting van de presentatie

Log in