Vertel & Deel

Evolva-clinic op 18 september 2019, Zuyd HogeschoolTijdens de Evolva-clinic op 18 september 2019, liet Zuyd Hogeschool in haar eigen keuken kijken.

Vanuit de filosofie dat onderwijs anno 2019 niet meer kan zonder een flinke portie werkplekleren is men enkele jaren geleden binnen de eigen school gestart met het implementeren ervan in diverse teams en afdelingen. Binnen Zuyd Hoge School wordt op diverse plekken ervaring opgedaan met de combinatie van werkplekleren en zelforganisatie. Jerome van Dongen heeft hier een prachtige theoretische beschouwing over gemaakt via het model van de leergemeenschap.

 

 

Intussen blijkt, mede als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt, dat steeds meer beroepsorganisaties hun hoop gevestigd hebben op werkplekleren voor het opleiden en trainen van studenten en medewerkers. Een team van Zuyd Hogeschool liet via concrete voorbeelden en tegen de achtergrond van het Teaching Hotel Château Bethlehem- een ideale omgeving voor werkplekleren bij uitstek- zien hoe er geworsteld werd met het thema.
Via deze Clinic kwamen we erachter dat het implementeren van werkplekleren heel fundamenteel ingrijpt op zowel organisatorische, veranderkundige en onderwijskundige aspecten van de werkplek, de medewerkers en de organisatie als geheel. Duidelijk werd dat de mix van deze drie aspecten zorgt voor een forse spanning, zowel in het team, als de individuele lerende en de leidinggevende. Bart van Dolderen stelt daarbij treffend : “Met werkplekleren komt er zonder wrijving geen glans”.

De theorie en de praktijk waren de basis voor een stevig debat onder leiding van Raymond Clement. Intussen werd voor iedereen duidelijk dat het implementeren van werkplekleren veel meer is dan het toepassen van een model of techniekje. Het gaat om visie, leiderschap, de juiste skills en het scheppen van een leerklimaat op de werkplek. Een vraag die bleef hangen was, of de effecten of rendementen van werkplekleren, nu wel of niet goed te meten waren.

 

download de Powerpoint: werkplekleren the next step in hospitality

download de Powerpoint: Overview clinic Evolva 18 september 2019

Log in